Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Maatregelen coronavirus  > Veilig verkeersplan voor de zomer

Veilig verkeersplan voor de zomer

Nieuwpoort rekent op discipline, geduld en respect om zomer veilig te houden

Het stadsbestuur van Nieuwpoort streeft ernaar om iedereen een veilige zomer te bezorgen. Om alles en iedereen letterlijk in goede banen te leiden, werd een circulatieplan uitgewerkt.  

Stadsmedewerkers brachten sjablonen en lijnen aan op trottoirs, wandelpaden en op de Zeedijk. Samen met goed zichtbare infoborden zullen deze markeringen voor iedereen zeer duidelijk te begrijpen zijn. Zodat elke inwoner, tweedeverblijver en bezoeker zich de voorschriften vlot eigen maakt.

Gescheiden fiets- en wandelroutes

 • Fietsers en wandelaars dienen zoveel mogelijk uit elkaars vaarwater te blijven. Langs de Havengeulpromenade staan fietsers daarom hun plek af aan de wandelaars. Wie van de promenade gebruikmaakt om naar Nieuwpoort-Bad te wandelen, blijft op het houten gedeelte van de wandelweg. In omgekeerde richting wandelt men op de nu geannuleerde fietsweg met rode klinkersteentjes.
 • Op verschillende plaatsen langs de fietsroutes zijn er fietsenstallingen voorzien, onder andere in de zijstraten van de Zeedijk.
   
 • In het winkelstraatgedeelte van de Albert I laan houden voetgangers, ook wanneer ze op de rijweg wandelen, de aangeduide wandelrichting aan.
   
 • De Albert I laan en enkele aansluitende straten in Nieuwpoort-Bad worden tot 30 september één woonerf waar wagens trager rijden en zich aanpassen aan de voetgangersen fietsers die er op de openbare weg mogen wandelen. Auto's zijn er nog toegelaten behalve op data waarop terrasuitbreiding wordt toegelaten. 

Fietsers opnieuw toegelaten op de Zeedijk

Na een grondige evaluatie van het circulatieplan werd beslist dat fietsers opnieuw op de Zeedijk toegelaten worden. Bij het fietsen op de Zeedijk moet rekening gehouden worden met volgende zaken:

 • Net als gocarts, elektrische rolstoelen of kinderen met steps rijden ook fietsers volgens de aangegeven wandelrichtingen. De signalisatie werd hiervoor aangepast.
 • Fietsers kijken steeds uit voor voetgangers en horecapersoneel dat van en naar de terrassen wandelt in het midden van de Zeedijk.
 • De Franslaan en Albert I laan blijven beschikbaar als alternatieve fietsroutes.
 • Stad Nieuwpoort rekent op de individuele verantwoordelijkheidszin van alle gebruikers van de Zeedijk. Fietsers, voetgangers etc. zijn altijd hoffelijk.

Let op! De situatie langs de Havengeulpromenade blijft ongewijzigd. Ook in het Prins Mauritspark en Maritiem Park wordt de circulatie vooralsnog niet aangepast.

Terrasuitbreiding Albert I laan 

Het coronavirus heeft onze lokale economie en vooral de horecasector diep in het hart getroffen. Daarom heeft Stad Nieuwpoort besloten om de horecazaken extra te ondersteunen. Zo laten we terrasuitbreidingen op verschillende locaties toe om het verlies aan capaciteit op te vangen.  

Om alles goed én veilig te organiseren, worden bepaalde straten parkeer- en verkeersvrij gemaakt. Alle verkeersmaatregelen worden aangegeven met de gepaste signalisatieborden. Houd de borden dus goed in de gaten!  

Meer informatie over het verkeersreglement verkrijg je bij de Dienst Veiligheid, Preventie en Mobiliteit: tel. 058 22 44 17 of preventie@nieuwpoort.be.  

Na de eerste verkeersvrije dagen in de Albert I laan (winkelstraat) in het weekend van 11 juli 2020 werd na evaluatie beslist om het tijdelijk verkeersreglement en het reglement op de terrasuitbreiding aan te passen. Zo zal de straat enkel nog afgesloten worden voor wagens op de meest drukke momenten. Op die manier is er net op die drukke ogenblikken meer ruimte voor voetgangers om de 1,5 meter afstand te kunnen respecteren.

Om alles goed én veilig te organiseren in combinatie met het flanerende winkelpubliek is de Albert I laan, tussen het Hendrikaplein en het Sint-Bernardusplein (kruispunt niet inbegrepen):      

op zaterdagen 18 en 25 juli en 1, 8 en 15 augustus:

 • parkeervrij van 11 u. tot 20 u.
 • verkeersvrij van 12 u. tot 20 u. (fietsen toegelaten)

op zondagen 19 en 26 juli en 2, 9 en 16 augustus:

 • parkeervrij van 11 u. tot 18.30 u.
 • verkeersvrij van 12 u. tot 18.30 u. (fietsen toegelaten)

Parkeergarages met in- en/of uitgang in dit stuk van de winkelstraat zullen vanaf 12 u. niet toegankelijk zijn. Gelieve hiermee rekening te houden.

Horecazaken in de Albert I laan kunnen hun terras uitbreiden op zaterdag van 12 u. tot 19 u. en op zondag van 12 u. tot 18 u. op bovenvermelde weekenddagen. De opbouw van het terras kan al starten vanaf 11 u. Het terras kan gebruikt worden vanaf 12 u.    

Alle zijstraten en toegangswegen zijn voorzien van een slagboom. In de Albert I laan wordt ter hoogte van de Sint-Bernarduskerk géén slagboom voorzien. Op die manier kan men steeds uitrijden in kader van noodgevallen.  

Terrasuitbreiding Ventweg Kaai

Op de Ventweg Kaai laten we terrasuitbreidingen toe van vrijdag 26 juni tot zondag 13 september 2020. Horecazaken in de Ventweg Kaai kunnen hun terras uitbreiden op vrijdag, zaterdag én zondag, telkens van 18 u. tot 22 u.  

Meer informatie over het verkeersreglement verkrijg je bij de Dienst Veiligheid, Preventie en Mobiliteit: tel. 058 22 44 17 of preventie@nieuwpoort.be.

Stewards

Op drukke punten worden stewards ingezet, te herkennen aan hun T-shirt of trui met het logo van Stad Nieuwpoort. Zij geven passanten informatie over het circulatieplan en zien toe op de correcte toepassing ervan.

Strandplan 

 • Het strand van Nieuwpoort is opgedeeld in vijf afzonderlijke zones. Deze kregen elk een eigen kleur en een symbool dat Nieuwpoort typeert: de vuurtoren, de garnaal, de zeilboot, de zeeschildpad (knipoog naar het kunstwerk ‘Searching for Utopia’) en een zeester. Zo is het voor bezoekers meteen duidelijk welk deel van het strand ze betreden. 
 • Wandelen langs de waterlijn is steeds toegelaten.
 • Honden worden tussen 15 juni en 15 september niet toegelaten op het strand. Hondenbaasjes kunnen terecht in de hondenlosloopweide.
   
 • Ter hoogte van de Zeedijk krijgen de vijf zones ook elk één ingang, te herkennen aan de gekleurde beachflags en een ingeklede strandcabine. Hier krijgen strandgangers de nodige veiligheidsvoorschriften nog eens uitgelegd. Golfbrekers en (gekleurde) zandvangers zorgen voor een natuurlijke scheiding tussen de verschillende zones.
 • Strandcoaches onthalen badgasten met de glimlach en geven informatie over de maatregelen. Voor vragen over de veiligheidsprincipes kunnen strandgasten ook steeds bij hen terecht. Hoofdtaak van de strandcoaches is het opvolgen van de capaciteit per zone. Wanneer er zich te veel mensen in één zone bevinden, zoeken de strandcoaches naar een rustiger plekje in een andere zone.
 • Wie zwemt of baadt, volgt aanwijzingen van de redders op. Alle reddersposten zijn geopend van zaterdag 27 juni tot en met maandag 31 augustus 2020, telkens van 10.30 u. tot 18.30 u.
 • De dienstverlening van Zon, Zee … Zorgeloos. Zo is er een toegankelijke strandtoegang met verhard pad ter hoogte van De Barkentijn. In de badinstallatie kun je elke dag in juli en augustus van 10.30 u. tot 18.30 u. terecht. Daar kun je gratis strandrolstoelen ontlenen mits reservatie. Draag bij contact met een Zon, Zee … Zorgeloosmedewerker steeds een mondmasker.

Veerdienst 

De veerdienst is opnieuw operationeel.

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht. 
 • Wachtende passagiers wachten op het ponton, niet op de wandelpromenade. 
 • Hou steeds voldoende afstand tussen de passagiers.
 • Als je met de fiets van de boot komt, gelieve dan te voet tot aan Centrum Ysara te wandelen. Fietsers zijn immers niet toegelaten op de promenade.