Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Tour Elektriek

Tour Elektriek

Tour Elektriek

Dit kleurrijke parcours doorheen de stad brengt je langs elektriciteitskastjes die een indrukwekkende make-over kregen. Deze 10 Street Art kunstwerken in maritiem thema werden gerealiseerd door artiesten van het kunstenaarscollectief Treepack.  

Download hier de folder met de route

Tour Elektriek_stadswandeling (PDF, 386 kB)

interview met Treepack

Treepack is gespecialiseerd in muurschilderingen en Street Art-projecten. Met een uitgebreid netwerk van professionele artiesten werken ze concepten op maat uit. Dienst Cultuur Nieuwpoort werkt met hen samen voor de realisatie van een muurschildering aan de Stadshalle en de ‘Tour Elektriek’. Hieronder een interview met zaakvoerder en oprichter Junes Bazouz:  

Hoe is Treepack ontstaan en wat zijn jullie doelstellingen?
Treepack ontstond 3 jaar geleden toen ik samen met mijn huidige vennoten Heziz en Maarten op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Onze doelstellingen verschillen per soort sector. Voor de publieke sector (steden en gemeenten) willen we vooral een aangename sfeer en beleving in de openbare ruimte creëren. We willen mensen verbinden door middel van kunst. We gebruiken Street Art om oude gebouwen en ruimtes te renoveren. Daarnaast willen we landmarks (iconen) creëren, de stad promoten en aantrekkelijker maken.  In de privésector wordt Street Art gebruikt als marketingoplossing om een bedrijf op een creatieve manier te promoten. 

Wat is de betekenis van de naam Treepack?
‘Tree’ betekent boom en ‘Pack’ staat voor een wolvenpack. Zo zie je in ons logo ook wolven en een boom. De boom staat voor het netwerk van de artiesten die we vertegenwoordigen; de wolvenpack verdedigt de artiesten. Wij faciliteren het werk voor de artiesten, zorgen dat ze correct betaald worden, geven hen werk en beschermen hen. 

Jullie realiseerden al projecten in heel België. Welke zijn je tot nu toe het meeste bijgebleven en waarom?
Voor een architectenbureau in Leuven werd ons gevraagd om een muurschildering te plaatsen op een eenvoudige gevel waar ze elke dag naar staarden. Het hele gebied achter hun nieuw gebouwde kantoren was een vergeten hoek van de stad. Om het gebied nieuw leven in te blazen, besloten de architecten een plan op te stellen waar de gewone passant een beetje gezelligheid en comfort zou kunnen vinden op nieuw aangelegde groene plekken. Het verbinden van deze stedelijke groene ruimte met de buitenwereld kon alleen visueel worden gedaan, dus er was een muurschildering nodig om nieuwkomers aan te trekken die deze bijzondere ongerepte plek nog niet hadden ontdekt.  

Waarom kiezen jullie voor Street-Art?
Wij zijn verliefd op Street Art omwille van het democratische karakter ervan. Street Art is er voor iedereen. Het zorgt voor menselijke cohesie en inspireert jongeren én ouderen.  

De Tour Elektriek bestaat uit beschilderde elektriciteitskastjes. Hoe kwamen jullie op dat idee?
De eerste Tour Elentrik vond 2 jaar geleden plaats in Diest. We merkten dat er nog steden en gemeenten geïnteresseerd waren om iets moois te maken van hun elektriciteitskastjes. We zijn de tour toen beginnen aanbieden als een kant-en-klaar concept. Het is een succesvol product omdat het makkelijk is om in te stappen, het idee duidelijk is en vaak als een platform voor lokaal talent dient. Bovendien vormen de kastjes samen een openlucht kunstroute.  

Wat is de meerwaarde van dit project voor onze stad?
Het opwaarderen van de openbare ruimte, maar ook Nieuwpoort in de kijker zette Het maakt jullie stad aantrekkelijker voor de bewoners en bezoekers. Bovendien kunnen we via dit project ook de identiteit van Nieuwpoort naar buiten brengen.  

Waar halen de artiesten inspiratie? Welk verhaal willen ze vertellen? 
Voorafgaand aan elk project worden door ons moodboards gemaakt voor de artiesten. We laten ons inspireren door de geschiedenis van de plek, de locatie zelf, de identiteit van de gemeente en ook heel vaak door de natuur. Onze Street Art moet mooi zijn en vooral inspireren, maar niet choqueren.  

De kunstenaar van de muurschildering aan de Stadshalle is Lobster Robin. Hoe kwam hij bij jullie terecht? Wat definieert zijn stijl?
We hebben hem leren kennen op ons 3D Street Art festival ‘Tizarte’ in Antwerpen. We zagen veel potentieel. Zijn stijl is comic-achtig en surrealistisch. Een soort animatiestijl met een twist.   

Wat vind je van de clash tussen het oude (historische stadskern) en moderne kunst (Street Art)?
Bij een goed ontwerp kan Street Art heel divers worden ingezet. De kunst moet geïntegreerd zijn in omgeving, niet contrasteren. De bedoeling is om de moderne kunst te laten samenvloeien met de omgeving, met de historische stadskern.    

banner


Dienst Cultuur

Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
tel. 058 79 50 00

Elke werkdag telefonisch
bereikbaar in de voormiddag 
8 u. - 12 u.

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City