Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Patrimonium > Monumenten > Stadshalle en belforttoren

Stadshalle en belforttoren (Marktplein)

De Nieuwpoortse graanhalle behoort tot het type van kleinere Vlaamse hallen uit de middeleeuwen. De laatgotische stijl doet vermoeden dat dit pand omstreeks 1480 werd gebouwd. Het bloeiende handelsverleden van onze kuststad beklemtoont dat er sprake was van een halle in Nieuwpoort in 1280. Zeker is dat de inkomsten van de halle in 1292 werden gebruikt voor de bouw van de nieuwe Sint-Laurentiuskerk, de huidige Duvetorre.
De halle komt opnieuw ter sprake bij het innen van de grafelijke belasting in 1313.
Na de brandramp in 1383, toen een groot deel van de stad vernield was, fungeerde de halle zelfs tijdelijk als stadhuis.
Ook de Stadshalle ontsnapte niet aan de vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een lading dynamiet van het Belgisch leger rukte hem op 17 oktober 1914 tijdelijk uit het stadsbeeld weg. De heropbouw gebeurde tussen 1920 en 1923 in originele stijl en met hetzelfde materiaal, onder leiding van architect Jozef Viérin.
Na het herstel van de schade uit de Tweede Wereldoorlog werd de benedenverdieping in 1956 ingericht als museum van vogels en schaaldieren. Er hing een panoramisch schilderdoek van 60 meter lang, dat in 1986 door Marc Bollion gerestaureerd werd. In 1972 werd in de bovenzaal van de stadshalle het museum voor geschiedenis en volkskunde ondergebracht. Na de restauratie in de jaren negentig verdwenen deze musea.

Boven de halle torent de vierkante, laatgotische belforttoren van 35 meter hoog uit. In deze toren hing de beiaard tot ze in 1675 naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd overgeplaatst. In het lijstwerk van ramen, deuren, nissen en galmgaten herken je ook hier meerdere boogtypes: de rondboog, de spitsboog en de korfboog wisselen elkaar af. Deze verscheidenheid getuigt van de bewogen bouwgeschiedenis die de Nieuwpoortse architectuur in het tweede millennium kende: bij een restauratie kopieerde men zoveel mogelijk het originele concept, maar dikwijls werden ook verbouwingen en aanpassingen uitgevoerd. Die vier achtzijdige hoektorentjes vertonen een sterke gelijkenis met deze van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: hogels en kruisbloemen dragen hun steentje bij tot de decoratieve afwerking. Boven op de piramidale, bakstenen torenspits prijkt een windwijzer met symbolen van het stadswapen: een schip en een leeuw.


Het belfort staat sinds 1999 samen met 23 andere belforttorens in Vlaanderen ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Stadshalle wordt nu vooral gebruikt als ontvangst- en tentoonstellingsruimte.

Stadshalle


Dienst Cultuur

Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
tel. 058 79 50 00

Elke werkdag telefonisch
bereikbaar in de voormiddag 
8 u. - 12 u.

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City