Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Nieuwpoortenaar Aller Tijden

Nieuwpoortenaar Aller Tijden

Hendrik Geeraert is Nieuwpoortenaar Aller Tijden

Nieuwpoortenaar Aller Tijden


In 2013 vierde de stad Nieuwpoort z’n 850ste verjaardag. Het was dan precies 850 jaar geleden dat officieel door Filips van den Elzas, graaf van Vlaanderen, op de kaart werd gezet. Onze stad koestert een rijk verleden, een verleden waar onze stad vandaag trots op is. In 2013 werd getracht om de stemmen van het verleden te vertalen naar de taal van vandaag. We lieten het nu luisteren naar een fascinerend verhaal, een ononderbroken woordenvloed van zij die de woordenschat ontwikkelden van een bruisende stad, een stad met verleden. 

Deze 850ste verjaardag is o.a. met de verkiezing van Nieuwpoortenaar Aller Tijden in Nieuwpoort niet onopgemerkt voorbijgaan.


Hendrik Geeraert mag zich Nieuwpoortenaar Aller Tijden noemen. Maar liefst 348 Nieuwpoortenaren trotseerden op zondag 13 oktober 2013 het gure weer om hun stem uit te brengen op hun favoriet.

Hendrik Geeraert werd op 15 juli 1863 geboren in Nieuwpoort. Op de geboorteakte lezen we zijn naam voluit: Henricus, Augustinus Geeraert. Hij was het jongste kind van Augustinus Geeraert die echter niet bij de geboorte aanwezig was gezien hij op zee was. Zijn moeder Anna Veranneman gaf als beroep op: huishoudster en werkster. Hij woonde in de Hoogstraat 27. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Hendrik Geeraert bij de Belgische soldaten achter de IJzer beroemd als de Nieuwpoortse schipper die samen met hen in oktober 1914 een aantal sluizen in Nieuwpoort opende en alzo het Duitse leger een halt toeriep. Hendrik Geeraert werd een Belgische volksheld en in het interbellum de verpersoonlijking van het burgerverzet tegen de Duitse invaller.

Dit was de uitslag van de stemming:

1. Hendrik Geeraert
2. Ko Coulier-Reintje Becu
3. Jeanne Dedeystere
4. Juul Filliaert
5. Jan Turpin
6. M.J. Moortgat-Keukelinck
6. Filips Van de Elzas
7. Willem De Roo
7. Pieter Jan Braecke
8. Josse Clichthove


Dienst Cultuur

Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
tel. 058 79 50 00

Elke werkdag telefonisch
bereikbaar in de voormiddag 
8 u. - 12 u.

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City